20 Nisan 2007 Cuma

TÜRK GENÇLİĞİ VE TÜRK KÜLTÜRÜ

Kültür, belirli bir milletin ve devletin geçmişten beri süregelen manevi değerleri ve toplumda yapa yapa alışkanlık olan davranışlar, örf ve adetlerdir. Toplumun her kesiminin bu değerlere önem vermesi ve bu değerleri sonu kadar savunması üzerine düşen bir borçtur. Bu değerleri sonuna kadar savunması dedik fakat yanlış anlaşılmadığını umuyorum. Örneğin, bizim kültürümüzde atın ayrı bir yeri var. Eskilerden ulaşım unsuruydu. Şimdi kalkıp bizim kültürümüzde ulaşım için at kullanırdı ben otomobile binmem dersek, bunun kültürü korumayla savunmayla hiçbir alakası olmaz.
Türk Kültürünün temelinde saygı, sevgi, adalet, yardımlaşma, düşeni kaldırma, hoşgörü yatar. Böyle güzellikler olsa olsa doğu toplumlarında olur onlarda da olmadığı için kimse de yok. Avrupa zaten baştan kaybetmiş durumda. Onların alnında ORTA ÇAĞ gibi bir leke var. Sonrasında ise her şeyi savaşlar ve elçiler aracılığıyla biz TÜRKLER’den almışlardır. Avrupalılar suya dokunmaktan çok korkarlardı. Onun içinde temizlik nedir bilmezlerdi. Üzerleri kokmasın diye de PARFÜMÜ icat etmişlerdir. Şimdi ise karşımıza geçmişler bize insan haklarından, insana hayvana değer verilmesinden bahsediyorlar. Biz bunları çoktan aşmıştık fakat toplumumuz bana göre geriye gitmeye başladı kültür açısından. Yine de biz Avrupalılardan kültür olarak ilerdeyiz. Hiçbir zaman da bizlerden ileri bir seviyede olamayacaklarına inanıyorum. Bunu Avrupa’da doğan çocukların %60’ının nikâhsız, gayri meşru bir şekilde dünya ya gelmesine dayanarak söylüyorum. Ne olduğu belirsiz bir nesil bizden hiçbir zaman daha ilerde olamaz.
Türk toplumu olarak bizler de yüzümüzü Avrupa’ya döneli kültürümüzden soğumaktayız. Büyüğe saygı küçüğe sevgi kalmamış. Bazılarımız büyüklerimizin yanında bacak bacak üstüne atıp sigaramızı tüttürebiliyoruz. Bazılarımız da ebeveynimizin yanında sigara içip uygunsuz hal ve harekette bulunabiliyor. Saygısızlık toplumumuzun bozulmasının en büyük etkenlerinden biridir.
Adalet vardı bizlerde herkesin hakkını hukukunu gözetirdik. Şimdi ise ne oldu bizlere. Herkes birbirinin sırtından geçinmeye çalışıyor. Paramız olsun da nasıl olursa olsun hangi yolla gelirse gelsin mantığı yerleşti bazı şuursuzların kafasına. O bazı şuursuzlar her zaman paraya ve maddiyata en kısa yoldan ulaşmayı hedeflerler. Önceleri adalet sistemimiz de iyiydi mahkemelere de herkes güvenirdi. Son 40–50 yıldan beri milletimiz bir mayışma, uyuşuklaşma dönemine girdi. Bunun sonucu olarak yasalarımız adaletimiz güncellenememiştir. Çocukken haberlerde duyuyordum hırsızlık yapan birisine 1 milyon 200 bin Lira ağır para cezası verilecek diye. Çocuk olduğum halde aklım almıyordu bunu. Bunun neresi ağır diye düşünüyordum. O galatlaşmış Türk Ceza Kanunu daha yeni değiştirildi.
Hoşgörü yine kalmış bizlerde ancak düşeni kaldırma yardımlaşma usulüne yakın bir zamandan çok miktarda örnek gösterebilecek var mı? Bazen iyi huylu yardım sever insanlara rastlarsınız. Size birçok önemli bir iyilik yapmıştır. Siz de ‘’demek ki insanlık ölmemiş’’ dersiniz ve hayretler içerisinde kalırsınız. Bunlar ta 20–25 yıl önce çekilen filmlerde bile var. Adamın birisi parasını düşürür. Bulanda sahibini bulur. Paranın sahibi çok şaşırır. Bu devir de böyle insan kaldı mı? Diye sorar.
Yardımlaşmanın da kültürümüzde önemli yeri vardır. Önceleri ülke içindeki ihtiyaçların çoğu vakıflar aracığıyla yürütülüyordu. Zorda kalan birisi olunca toplanıp o kişi ayağa kaldırılırdı. Halk hayırsever yardımsever olduğu için elinden gelenin en iyisini halkın hizmetine sunmaya çalışırdı. Böyle olunca da devletin hizmet getirmesi beklenmezdi. Bugünde bu özellikleri taşıyan bazı dernekler ve vakıflar az da olsa var. Kültürün eskiye oranla daha güçlü olarak devam etmesi için gelişmeyi kültürümüze uygun yapmalıyız. Avrupa’nın kültürünü benimseyip de gelişilmez. Ne yiyip içtiğimizin ne giydiğimizin hiç önemi yok önemli olan neler düşündüğümüz neleri başarabildiğimizdir. Senin ülkende bilim adı altında çalışma yoksa Avrupa kültürünü benimseyince hop diye kafanda bilgi mi oluşacak tabii ki hayır.Gelişmeyi değerlerine uygun yapabiliyorsan o millet içerisinde senden daha iyi insan yoktur.
GENÇLİK OLARAK SÖMÜRÜLMEYELİM
LÜTFEN! KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞAYALIM VE
ONA SAHİP ÇIKALIM.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

tamam kültürümüzü yaşayalım diyorsun da bunu nasıl yaşayacağız veya yaşatacağız

Adsız dedi ki...

bu konu hakkında ödevimiz vardı çok yardımcı oldu valla fikirlerde güzel yani