20 Nisan 2007 Cuma

GENÇLİK VE AİLE


Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Aile yapısı iyi olursa toplumun yapısı da iyi olur. Aile bozuk olursa toplumda bozuk olur. Bu cümleler sizlere çok basit ve sıradan gelebilir, ancak bu cümlelerin anlamı toplumlar için çok önemlidir. Bunun şuuruna varanlar ilk olarak temel yapı taşını düzeltmeye çalışmışlardır toplumu düzeltmek için. Aile içindeki bağlar aile bireylerinin başarısı için de ayrıca bir öneme sahiptir. Ebeveynler aile içindeki mutluluğu ve huzuru devam ettirirler. Çocuklar ise böyle mutlu ve birbirine bağlı ailesi oldukça daha çok başarılı olacaktır.
Çalışan ebeveynlerin aile içi mutluluklar ve sıkıntılar işlerine yansıyacaktır. Biz gençler için de yine aynı etkiye sahiptir. Gençlik olarak bizlerinde ailemize mutluluk babında katkımız olması gerekir. Her zaman eskiler söyler hey gidi eski günler böyle miydi? Bazılarımız eleştiriyoruz. Ancak bana kalırsa önümüze gelen her konuyu eleştirmemeliyiz. Evet, eskiye göre bazı şeyler çoook iyi (teknoloji, ulaşım, iletişim).Fakat bazı konularda vardır ki bu konularda babalarımız, dedelerimiz haklıdır. Eskiden aile yapıları daha kuvvetliymiş. Aile içinde saygı sevgi varmış. Şimdi ise ne saygı kalmış doğru dürüst ne de sevgi. Bunun istisnaları da vardır ama genel olarak toplumumuzun hali böyle. Evlatlar ana ve babasına ne kadar saygılı olursa ailesinin maddi ve manevi imkânlarından yararlanması o kadar çok olur. Huzursuz bir ailenin fertlerinin başarılı olduğunu duyanınız, göreniniz var mı? Ben hiç rastlamadım.
Eğer aile içerisinde belden aşağı konuşmalar ve şakalaşmalar varsa, bu evlatların sokaktaki hayatına ve istikbaline tesir edecektir. Şuanda toplumumuzda bir çok aile böyle çocuklar ile büyükler en samimi arkadaşa yapılabilecek şakaları birbirine yapabilmekte.
Zaman zaman aile çevresince kötülüklere, tehditlere, olumsuz davranışlara maruz kalabilir. Bu tür olumsuzlukların aşılması ancak aile içindeki saadetle olur. Aile içinde huzur yoksa olumsuzluklara dayanılamaz, aile dağılır gider. Aile içindeki muhabbeti ateşe benzetecek olursak, rüzgârı da dış tehditlere. Rüzgâr küçük ateşleri söndürür fakat büyük ateşleri daha da alevlendirir. Kanımca muhabbet fazla olursa olumsuzluklar karşısında aile bağları daha da güçlenecektir.
Bizler de anamıza babamıza öf bile demezsek, ailemiz güçlü olur, ebeveynimizin bizim üzerimizdeki muhabbeti artar. Devletimizin de bekası daha için hayırlı olur. Sen kalkıp ana ve babana karşı gelirsen, saygını göstermeyip aile dışı elemanlara itibar gösterirsen, ailen de bozuk olur, toplumun da devletin de, başındaki siyasetçiler de.

Hiç yorum yok: