26 Nisan 2007 Perşembe

ALTINCI PARMAK

ALTINCI PARMAK
İşkencesi gibi bir işkence olan sigarayla yavaş yavaş işkence çekerek sabırlı bir şekilde ölürler.
Sigara kullanımı toplumlar arasında gün geçtikçe artmakta ve alt yaş gruplarına inmektedir. Bunun önüne bir türlü geçilemiyor. Sebebi ise aileden ya da gençlerin gelişiminde aile çok büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayıdır ki gençlerin bazı alışkanlıkları kazanması ya da öğrenmesi bu yolla gerçekleşir.
Ne kadar yararı olduğu söylense de bunların hepsi sigara kullananların kendilerini savunmak için söylediği sözlerdir. Sigarayı bırakamadığını çoğu tiryaki söyleyemez. Onun için böyle sözler uydururlar. bilmem insan kızınca rahatlıyormuş, efkarlanınca kafayı dağıtıyormuş, bir rahatlama hissi uyandırıyormuş.kullanıcılar kullanıma bağımlısı olduğu için teselliyi onda bulur.
Bu nikotini bol olan ürünün hiçbir yararı olmadığı için yararlarından bahsedemeyeceğim. Bundan dolayı da zararlarından daha çok bahsedeceğim.
İnsanoğlu kendisine işkence yaparak ölmek istiyorsa bir an önce sigaraya başlamalı ve ölmelidir. İnsanların kollara, bacakları, parmakları kesilir, ciğerleri iflas eder,boğaz kanseri olur,o olur bu olur halen sigarayı bırakmaz.tıpkı yenilen pehlivanın güreşe doymadığı gibi…tıbben araştırılmış ve insanın kesinlikle kullanmaması gerektiği kanaatine varmışlar.tıbbi zararlar bir tarafa çünkü bu zararlar sadece kendisine zarar verir.
Birde sosyal yönden zararları vardır.hem kendimize hem de çevremizdeki insanlara zarar verdiğimiz için en büyük zararı sosyal çevreyedir.Amerika dan örnek vermeyi pek sevmem.onlar zalim bir devlettir.ancak Osmanlıyı örnek aldıkları için bazı yönlerden örnek verilebilecek tarafları oluyor.
ABD de sigara içenler hoş karşılanmazlar ve aşağılanırlar, ikinci sınıf muamelesi görürler. Bizim toplumumuzda ise sigara içenler binci sınıf sınıf insan içmeyenler ise ikinci sınıf insan gibidir.
Ne kadar yasaklamalar getirilse de pek değişen bir şey olmuyor. Bir de acayip acayip sigara içenler vardır tolumda sanki sigara içmek bayağı bir marifetmiş gibi.
Aile içindede sigara içmek aileye zarar verir. Sigara içen bir anneden dünyaya gelen çocuk o kadar sağlıklı olmaz sonradanda çocuk onun dumanından ve kokusundan ister istemez etkilenir. Çocuk büyüyünce de anne ve babası sigara içtiği için o da yüzde doksan dokuz ihtimalle sigara içecektir. Çevremdeki insanlardan gözlemlerimden böyle küçükken arkadaşlarımdan birisi ben asla sigara içmem diyordu sonradan sigara içen arkadaş çevresi olduğundandır oda 4 yıldır sigara tiryakisi…
Maddi olarak da sigara hem kendimize hem de ailemize zarar verir. Eğer baba çocuğunun nafakasından kesip de sigara içiyorsa bu çok vahim bir durumdur.
Günlük 2,5 ytl para verilirse sigaraya aylık 75 YTL para yapar. Önemli olan sigarayı bırakmak değil sigaraya hiç başlamamaktır. Eğer başlamazsak bırakmak içinde uğramayız, paramızda cebimizde kalır.

Hiç yorum yok: